„Isten áldd meg a magyart…”

  • által titkár
  • 2015-01-23
  • „Isten áldd meg a magyart…” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„Isten áldd meg a magyart…” – Kölcsey Ferenc Himnuszát felső tagozatos diáktársaink mondták el ma, január 22-én, a magyar kultúra napján, a magyar himnusz születésének évfordulóján. A harangszó emlékezésre, ünneplésre hívott bennünket, imára, a nemzet közös imájának elmondására. A harangszó jel, jelzi az időt az emlékezés örömét vagy fájdalmát, a múlt felejthetetlen nagyjait és eseményeit, az ünnepnapokat. Hangja összeköti a múltat és a jelent.
Iskolánkban hagyomány a magyar kultúra napjának megünneplése. 1989 óta minden magyar számára ünnep a mai nap ….. a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz szövegét. Ungvári Tamás szavaival ugyanis „akkor írta meg Himnuszát, amikor egy nemzet felemelkedésében reménykedett.” A január iskolánk névadójának, Fekete Istvánnak az emlékét is felidézi. 1900. január 25-én született a népszerű magyar író, aki így vall a magyar kultúra szellemi, tárgyi és lelki örökségéről:

„Az idő múlhat, a szépség és a jóság, a szeretet és az igazság nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös…”

Ennek a gondolatnak az igazságtartalmát mai programunk is tanúsítja. A magyar kultúra örökös értékeit kutatva, nevezetes évfordulókra figyelve állítottuk össze az emlékezés szemléltető plakátjait. A magyarság híres ereklyéi, épületei, képzőművészeti, irodalmi és tudományos alkotásai hívják fel a figyelmünket nemzeti kultúránk gazdagságára, értékeire, szépségére: a Szent István bazilikától a Szent Koronán át, Benczúr Gyula, Ybl Miklós, Katona József alkotásait csodálva, a magyar nyelv kiváló művelőit Simonyi Zsigmond és Lőrincze Lajost idézve, Benedek Elek és Weöres Sándorra, magyar gyermek irodalom legnagyobbjaira emlékezve.

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.