Arany János szülőhelyén jártunk.

  • által rendszergazda
  • 2015-06-25
  • Arany János szülőhelyén jártunk. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Elérkezett a várva várt nap, 2015. június 19-e. Osztályunk ezen a napon indult Arany János szülővárosába, a 400 éves hajdú városba, Nagyszalontára. Nagy izgalommal készültünk, ugyanis közülünk eddig csak néhányan jártak külföldön, ezért nagy élmény volt átlépni az országhatárt.

Háromórás út után érkeztünk meg a Nagyváradtól 33 kilométerre elterülő alföldi városkába. Csoportunk megtekintette a Csonka-toronyban berendezett Arany János Emlékmúzeumot, az Arany-portát, a szülőház helyén található emlékházat, a szoborparkot. Megtudtuk, hogy a városnak sok jeles szülöttje van, közöttük említhetjük Zilahy Lajost, Földi Jánost, Sinka Istvánt. Az emlékművek közül megcsodáltuk Bocskai István és Kossuth Lajos szobrát. Láttuk a helyet, ahol a költő segédjegyzőként dolgozott, és ahol megírta halhatatlan művét, „a magyar irodalom díszét”, a Toldit. A Csonka-torony emeletein elmondtunk egy-egy szövegrészletet Arany János tanult műveiből, felidézve a költő emlékét. A szülőház helyén idéztük a Családi kör versszakait, és megkóstoltuk a „feketén bólingató” eperfa termését. Igaz, hogy ez már a hajdani öreg fa „unokája” – ahogyan mesélte az idegenvezetőnk. Érdekes volt az iskolatáska ősének, a diákszatyornak a megismerése, amelynek hasonmásában hordta a költő iskolába a taneszközeit (palavessző, spongya). Elolvashattuk Arany János legelső versét, amit egy tankönyv kemény fedelére írt kisiskolás korában.

Mindkét helyen emlékkoszorút helyeztünk el iskolánk nevében.

A Kölesér partjáról a Sebes-Körös partjára érkeztünk, a csodálatos szépségű régi városba, Nagyváradra. Sétáltunk a belváros gyönyörű utcáin és a főtéri parkban, átkeltünk a Körös folyó hídján, a beváltott csekély zsebpénzünket is elköltöttük.

Néhány szülő és testvér is elkísért bennünket erre a felejthetetlen osztálykirándulásra. Velünk tartott pótosztályfőnökünk, Gabica néni is. Utazás közben végig jó volt a hangulat. Kellemes, tartalmas napot töltöttünk együtt. Köszönjük osztályfőnökünknek, Magdi néninek az utazás ötletét és megszervezését.

 

 

Kiss Vivien és Tóth Kamilla
6. c osztályos tanulók

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.