A magyar kultúra napja a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskolában

  • által rendszergazda
  • 2016-01-27
  • A magyar kultúra napja a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskolában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

193 évvel ezelőtt ezen a napon egy szatmárcsekei kúriában Kölcsey Ferenc befejezte egy költeményét, mely több mint másfél évszázada Erkel Ferenc zenéjével a magyar nemzet himnusza, imádsága. Minden év január 22-én 1989 óta erre a költeményre emlékezünk, és ünnepeljük a magyar kultúrát. A Himnusz teljes szövegét a 7. évfolyamos tanulók előadásában hallgathattuk meg. Versmondásukban részt vett Czető Norbert tiszteletes úr, majd Koltay Gábor Honfoglalás című történelmi filmjének betétdalát iskolánk énekkara adta elő Puzsár Jánosné vezényletével.

Kölcsey Ferencet élete végéig foglalkoztatta a nemzet és kultúra gondolata, e kettő szoros kapcsolata. Úgy vallotta, hogy a nemzet a kultúrában határozza meg magát. A kultúra a nemzet tükre és alapja; a nemzet a kultúra létrehozója, ápolója, művelője, tisztelője, megtartója és átadója. A kultúra a hagyományt, az értéket, az örökséget az egyediségében rejlő szépséget jelenti, amely létezik, él, mindennapi életünk alakítójává válik. Közös kincs, amely összeköti a Kárpát-medence és a világ magyarságát; eltölt az otthonosság érzésével bennünket, és az otthon biztonságát nyújtja. Ezen gondolatok jegyében készültünk ünnepi programunkra, amelynek témája és címe A hungarikumok útján.

A hungarikum „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék.”

Felső tagozatos diákjaink hungarikum, megyei, illetve helyi értékkategóriákon keresztül mutatták be a magyar kultúra egy – egy kincsét. Bemutatásra kerültek a következő értékek: a Tiszacsegét szimbolizáló címer, szikvízkészítés, a Hortobágyi Hídi Vásár, a magyar akácméz, a kalocsai paprika és a debreceni páros kolbász, a különleges hangú böszörményi csengő, az álmosdi Kölcsey Emlékház és a Vizsolyi Biblia.

Ezt követően az iskolánk humán munkaközösségének tanárai Tanka Gábor – népdalt énekeltek.

Iskolánkban hagyomány, hogy minden évben a magyar kultúra napján a felső tagozatos osztályok Kölcseyhez, a Himnuszhoz kapcsolódó emléktárgyat vehetnek át, melyet Bodogán István tanár bácsi készített el. A fából faragott illusztráción az álmosdi Kölcsey Emlékház látható.

A programban résztvevő diákok munkáját könyvjelzővel köszöntük meg. Az asztalokról nem hiányzott az ízletes pogácsa sem. Az ünnep hangulatát emelte a program tartalmához illő dekoráció, melynek készítésében a rajz szakkör tagjai és a felső tagozatos osztályok képviselői vettek részt Banáné Nagy Zsuzsa tanárnő vezetésével.

A rendezvény szövegkönyvét Bucsai László és Kiss Vivien 7. évfolyamos tanulók olvasták fel.

Köszönjük az osztályfőnökök és a program megvalósításában résztvevő munkatársak segítségét, támogatását!

A programról készült képek megtekinthetők itt!

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.