Kassai élmények

  • által rendszergazda
  • 2016-06-28
  • Kassai élmények bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Osztályunk, a 7. c osztály az elmúlt nyáron Nagyszalontára, Arany János szülőhelyére szervezett tanulmányi kirándulást. Ebben az évben Kassát, Márai Sándor „örök városát” vettük célba.

2016. június 23-án kora reggel keltünk útra, és tartottunk az északi országhatár felé, ahonnan nagyon hamar megérkeztünk a gyönyörű Kassára.

Kassát – a magyar történelem és irodalom nevezetes emlékeivel – látni kell! A belváros magával ragadott bennünket. Történelmi sétánkat II. Rákóczi Ferenc emléke kísérte: a főtéren található Szent Erzsébet – székesegyházban, a híres kassai dómban megtekintettük a nagy fejedelem életét bemutató festményt. A bazilika altemplomában emlékkoszorút helyzetünk el II. Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona márványkoporsójánál.

Innen a Márai-házhoz látogattunk, majd ezután a Rodostói ház hasonmását csodáltuk meg, az eredeti ebédlővel, azokkal a bútorokkal, amelyeket a fejedelem saját kezével készített.
A múzeum interaktív termében megtekinthettük az újratemetés filmfelvételét. Itt emléktárgyakat, képeslapokat vásároltunk.

Városnézésünk során gyönyörködtünk a régi korok építészeti remekműveiben, a színház épületében, a híres tornyok díszítményeiben, emlékművekben, hallgattuk a zenélő szökőkút 22 harangjának felejthetetlen muzsikáját.

Nem hagytuk ki a nyári melegben a  fagylaltozást sem: a finom kézműves fagyit az Andrássy-házban fogyasztottuk el, ahol ma modern cukrászda működik.

Úton hazafelé megálltunk Vizsolyban, a magyar bibliafordítás, biblianyomtatás bölcsőjénél. Itt megismerhettük és tanulmányozhattuk a 16. századi nyomdatechnikát, kipróbálhattuk a korabeli nyomdagépeket, láttuk az eredeti Vizsolyi Biblia nemrég kézzel elkészített hasonmását.

Szép, élményekben gazdag, tartalmas napot töltöttünk együtt diákok, szülők és pedagógusok.

Viszlát, Kassa!

A kiránduló tanulók, szülők, Margó néni és Magdi néni

Képek megtekinthetőek ide kattintva!

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.