Értékeinkről szólt a verseny

  • által rendszergazda
  • 2017-03-08
  • Értékeinkről szólt a verseny bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2017. február 21-én iskolánk 4 fős csapata komoly megmérettetésen vett részt Debrecenben, a Megyeháza Árpád-termében. Ekkor került sor az „Értékeink”- vetélkedő megyei döntőjére.

A 2016 őszén meghirdetett verseny a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében valósult meg.

 A jelentkezés feltétele 50 kérdésből álló feladatsor kitöltése volt, amelyhez csatolni kellett egy javaslattételt a települési értéktárba.  A mi csapatunk dr. Keszi Kovács László munkásságát javasolta, mivel a sokoldalú tudós, polihisztor pályaképe településünkhöz is kapcsolódik. A beküldött feladatsorok értékelése után kaptunk meghívást a megyei döntőbe.

Értékőrző csapatunk tagjai: Bucsai László 8.b, Balázs László, Kiss László és Tóth Zsolt 8.c osztályos tanulók voltak. A helyi értékeken túl 60 hungarikum, és több mint 140 kiemelt nemzeti érték ismeretét követelte meg a színvonalas verseny.  A szóbeli, írásbeli, kreatív feladatok mellett az ízek világában sem ártott jártasnak lenni, hogy felismerjék tanulóink a hungarikumokat. Sőt a nemzeti értékek földrajzi elhelyezkedését is ismerniük kellett, ami jó térképészeti-topográfiai tudást igényelt diákjaink részéről.

 A zsűri a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának munkatársa mellett, neves megyei szakemberekből állt.
A 13-as csapatszám ellenére, tanulóink nagyon jól teljesítették a feladatokat, végig a 2. helyen álltak.  A matyó népművészet bemutatásánál veszítettek egy-két pontot, de az utolsó fordulóban sikerült javítaniuk, mivel a bemutatkozásunkat nagyon jónak értékelték.
A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata után a 2. helyezést sikerült megszerezni.  Csapatunk minden tagja és a felkészítő tanár is e-book olvasóval tért haza a hasznos, sokrétű felkészülést igénylő versenyről. Emellett kisebb ajándékokkal, és hungarikumokból, valamint jellegzetes magyar ételekből álló ebéddel kedveskedtek a szervezők. A verseny profiljához igazodva, egyedi emlékként minden résztvevő mézeskalácsot kapott, amelyen a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár logója látható.

A verseny témájához méltó helyszínen, jól szervezett, izgalmas verseny részesei lehettünk ezen a napon. Tanítványai sikerének együtt örült velünk a helyszínen Minier Mária Magdolna tanárnő, aki a felkészülésben is segítette csapatunkat.

A verseny kapcsán úgy vélem, nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékeink, hanem az is, hogy vannak-e értékeinknek megbecsülői, továbbéltetői. Iskolánk 2. helyezést elért csapatának tagjai megerősítettek ebben. Elért eredményükhöz szívből gratulálunk!

Vassné Szucskó Margit

felkészítő tanár

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.