Napközis Erzsébet tábor

  • által rendszergazda
  • 2017-09-04
  • Napközis Erzsébet tábor bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Már második alkalommal volt iskolánk a kedvezményezettek között a napközis Erzsébet tábor támogatását illetően, s ezzel olyan tevékenységeket tudtunk a program iránt érdeklődő gyermekeknek biztosítani, melyet önerőből az intézmény nem tudott volna.

A tábor az alábbi célokat tűzte ki

  • közösségi élmények szerzése, minőségi, élményalapú programok megvalósítása során örök emlékeket gyűjtsenek (látnivalók, kirándulás, tevékenység)
  • a sport, az egészséges életmód területén nyári mozgásformák és kalandok biztosítása
  • iskola és környezet szépítése, környezettudatosság, természeti értékeink védelme érdekében a szűkebb iskolai környezet alakítása, a település védett környezeti értékeivel való ismerkedés
  • művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség területén a helyi hagyományos tevékenységek kipróbálása
  • önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés területeken a szociális tanulásban rejlő lehetőségek kiaknázása, elfogadás-elfogadtatás; esélyek-lehetőségek kiaknázása
  • külső buszos kirándulások biztosítása során az idegen környezetben és élethelyzetben való viselkedési, magatartási szokások alakítása, alkalmazkodás térben és időben, kulturális és sportprogramokon.

A tábor megnyitását követően önismereti tesztek, közösségépítő játékok során kialakultak a tábor csoportjai közötti kohéziók, a következő napok állandó csoportjainak együttműködései. Tantermi csoportépítő feladatok 5 csoportban valósultak meg. A szabadtéri tevékenységek során a csoport tagjai együttműködéseket valósítottak meg a csoporttagokkal, más csoportok tanulóival, a kísérőkkel és a közösségi szolgálatot teljesítő középiskolásokkal. Az Erzsébet-tábor logójának szövése bálazsinórból egy több napon át tartó „fonaljáték” volt.

Sporttevékenységekben sem volt hiány. A kerékpár többször előkerült, görkorcsolyával, gördeszkával, s más kerekes eszközökkel (talicska, kézikocsi, gokart, stb.) játékos feladatokat oldottak meg a gyerekek. A felállított mobil mászó falon a mászási lehetőség, ügyesség-bátorság próba volt, a tábor egyik legnépszerűbb elemének bizonyult a záró értékelésen elhangzott vélemények alapján. A második helyet a vízi vetélkedő feladatai szerezték meg.

A helyi népi kismesterségek bemutatása, kipróbálása mindig népszerű tevékenység. Idén először nemezelhettek a gyerekek, melynek nagy volt a sikere, de a fafaragás, a gyöngyfűzés, a mézeskalács készítése sem veszített népszerűségéből.

Az iskola területén található szabadtéri tanterem falának kifestése a csoportlogóval egyéni és csoportos tervek alapján valósult meg, részét képezte az iskolai környezet megváltoztatásának csak úgy, mint az iskola előtti parkrész beültetése növényekkel. Környezettudatosságunk jeleként egyedi mintájú vászontáskát terveztek és festettek a résztvevők, s ígéretet tettek a nylon szatyrok használatának visszaszorítására.

A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum szabadidőparkjában és főépületében található növény-, madár- és állatvilág, valamint 3D-s mozi megtekintése többek szerint örök élményként marad meg.

A táncház vidám közösségi élmény volt a nagy meleg ellenére. Tiszafüreden a buszkirándulás és a szabadstrand, a fürdőzés hagyományosan az Erzsébet tábor programja volt. A gyermekek számára tartalmas és színes hét zárult, a visszajelzések alapján ezentúl is élnének a nyár hasonló programjain való részvétellel.

 

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.