Zöld jedik a Zöld szemüveg vetélkedőn

  • által rendszergazda
  • 2018-05-30
  • Zöld jedik a Zöld szemüveg vetélkedőn bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola szervezésében 2018. május 24-én került megrendezésre  a tankerületi  Zöld szemüveg természetvédelmi vetélkedő  CSEGEI STAR WARS címmel.  A Hortobágyról, Újszentmargitáról, Görbeházáról és Tiszacsegéről érkező öt csapat mérhette össze tudását.

A verseny megnyitó beszédét iskolánk intézményvezetőjétől Bana Józsefnétől hallottuk, majd a feladatokat a Star Wars filmek élményvilágába ágyazottan kapták meg a versenyzők. A Tisza-partra érkező tanulók  a galaktikus birodalom és a köztársaságpártiak háborújába csöppentek.

A  Star Wars filmekből ismert filmkezdés szövegéből, majd  a császár és Darth Vader jelenetéből tájékozódtak a vetélkedő diákok az előttük álló feladatokról. Tíz próbát kellett teljesíteniük, hogy megvédjék a sithek által fenyegetett élővilágot. Mind a 10 állomáson játékos feladatok várták a zöld jediket. Volt gólyalábazás, jedi vívógyakorlat, mocsárjárás és „emberi” pókhálón való átkelés.  A vízparti állomásokon a Tisza élővilágával és a biztonságos vízi közlekedéssel kapcsolatos feladatokat kaptak a csapatok.

Jó hangulatban telt a megmérettetés, főként a humoros feladatok megoldása közben, vagy amikor hallhatták Luke és Vader mókás párbeszédét. A fiúk különösen élvezték a lövészetet és a horgászással kapcsolatos témákat. A Zöld Kör egyesület szelektív hulladékgyűjtéses feladatát valamint a Hortobágyi Nemzeti Park növény- és állatvilágával kapcsolatos feladatát is egyre magabiztosabban teljesítették a versenyzők.

Az állomásokat teljesítve, majd  a mozaikdarabokat összerakva megtudták, hogy egy fa odvában  van elrejtve az a kód , amellyel feljuthatott Luke a halálcsillagra. Itt komoly erőösszemérés, majd kardpárbaj volt Luke  és Darth Vader között, végül a zöld jedi győzelme lehetővé tette a halálcsillag felrobbantását. Ezzel megmenekült az élővilág és csodálatos élőhelyük is.

A játékos vetélkedőben első helyen végzett a hortobágyi csapat, második helyezett lett Tiszacsege egyik csapata, harmadik helyre pedig Újszentmargita csapata került. Dicséret illeti a görbeházi és a másik tiszacsegei csapatot is. Az eredményhirdetés után iskolánk mindenkit vendégül látott egy harcsapaprikásra.

A verseny valamennyi résztvevője nevében megköszönöm a Szolnoki Vízirendészet, a helyi Polgárőr Egyesület, a Hortobágyi Nemzeti Park, a hajdúböszörményi Zöld Kör, a Tiszacsegei Horgászegyesület, a rendezvényt szervező pedagógusok munkáját és a filmrészleteket megjelenítő diákjaink segítő közreműködését.

Kívánom, hogy a következő vetélkedőnkig „Az erő legyen velünk!”

Tiszacsege, 2018. május 30.

Kiss László
szervező pedagógus

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.