Aradi Vértanúk Emlékünnepe

  • által rendszergazda
  • 2018-10-15
  • Aradi Vértanúk Emlékünnepe bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kerestem, s megtaláltam a helyet.
Már égre nem törtek nagy vonalak,
Csak áldozati illat lebegett.
Körül vasrács, és belül puszta gyep,
De a gyep közt gyöngyvirág-levelek.
A levelek közt egy-egy karcsú szár,
Hogy mennyi nőtt: én nem számláltam meg,
Csak hittel hiszem: éppen tizenhárom,
S tizenhárom gyöngy minden karcsú száron.
Hát ez maradt: túl szobron és időn,
Ércen, márványon, merev méltóságon,
Új viharon, új vértanúhalálon:
Tizenhárom gyöngy, tizenhárom száron.

                                        Arad, 1929 május

Reményik Sándor A szobor helyén című versével vette kezdetét emlékünnepélyünk, amelyet Bujdosó Katalin 8.a osztályos tanuló mondott el.

„Tizenháromszor tizenháromnál, de még százszor tizenháromnál is több volt…, akit a magyarok első sorából kipusztítottak!” (Illyés Gyula). Hősök voltak, akik úgy szerették a hazát, hogy életüket adták érte. Magyar történelmünk egyik legszomorúbb emléknapjára emlékeztünk iskolánk 7. és 8. évfolyamos diákjainak zenés, táncos irodalmi műsorával. Felidézték számunkra az 1849. október 6-án történt eseményeket. E napon végezték ki a szabadságharc 13 katonai vezetőjét, akiknek mártírhalála jelképpé vált, a küzdelem, a nemzeti függetlenség szimbólumává.

A forgatókönyv összekötő szövegét Bucsai Emília 8.a és Fenyves Nikolett 8.b osztályos tanulók tolmácsolták. Irodalmi idézetet mondott Juhász Lili 8.a osztályos tanuló. A megemlékezés hangulatát Szegedi Eszter 8.b osztályos tanuló szóló éneke tette még hitelesebbé.  Ünnepségünket a 7.a osztályos lányok és Simon Linda tanár néni éneke zárta, amely közben gyertyát gyújtottunk a 13 aradi vértanú emlékére, majd Szeli Zoltánné, iskolánk történelemtanára osztotta meg velünk emlékező gondolatait. Az ünnephez méltó dekoráció elkészítésében részt vettek Banáné Nagy Zsuzsa és Bodogán István pedagógusok.

Köszönjük a szereplőknek, valamint a résztvevő és felkészítő tanáraiknak Minier Mária Magdolna, Kapus Istvánné, Simon Linda és Szeli Zoltánné pedagógusoknak a közös történelmi megemlékezést.

A magyar szabadságvágy példaképei felejthetetlenek, emlékük ma is él, közöttünk van…

 


Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.