Így ünnepeltük a költészet napját!

  • által titkár
  • 2014-04-24
  • Így ünnepeltük a költészet napját! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Április 11-ét írtunk nem is olyan rég… Nem pirossal ugyan, de legbelül, a szívünk mélyén és a gondolatainkban  sok-sok szeretettel és nagy alázattal.

1905. április 11-én született József Attila, a 20. századi költő, kinek alkotói tehetsége előtt fejet hajtva 1964-ben úgy határoztak a kultúrpolitikusok, hogy az ő születésenapja a legméltóbb a magyar költészet  emléknapjára. Így lett 50 évvel ezelőtt április 11-e a költészet napja.

Az idén igyekeztünk újszerűen ünnepelni, az volt  a célunk, hogy hangozzék el minél több vers a nap folyamán, és amennyire csak lehet, tegyük élővé a verseket a gyermekek számára.

Az ünnep tiszteletére az iskola énekkar megzenésített József Attila – verseket adott elő a rendezvény megnyitóján, reggel 7.45-kor, majd minden tanóra elején egy-egy diák és az osztályban órát tartó tanár verset olvasott vagy  mondott . Az elhangzó versek írott, illusztrált változata először a tantermekben elhelyezett zöld színű falevelekre kerültek fel, majd a tanítás végén – 12.15-kor  ezekkel díszítettük fel a költészet fáját, melyet  később az emeletes iskolai épület felső folyosóján helyeztünk el. A falon az osztályok által készített ünnepi tablók emlékeztetnek a költészet napjára. A program zárásaként minden osztályból egy-egy tanuló felolvasta az osztály által legszebbnek tartott verset.

Milyen különleges egybeesés,hogy a költészet napja tavaszi ünnep, amikor az egész természet megújul, újraéled, újra teremtődik! A vers is ilyen! Teremtett és teremtő világ! Maga az élet!

Latinovits Zoltán szavaival: „…a vers forrás és tenger, alfa és omega , születés és halál; a vér rímes lüktetése.”

Kategóriák: hírek

Hozzászólások lezárva.