NTP-MKÖ-14-0132

logok

„Tudok szőni, tudok fonni, tudok motollálni”

Ezzel a címmel nyújtottuk be 2015. januárjában a Nemzeti Tehetségprogram által meghirdetett pályázatra projektünket. A sikeres elbírálás után, 2015. április 13-tól kezdetét vette a tervezett kézműves műhelymunka, melynek keretén belül gyöngyfűzés, gyöngyszövés, fonás, makramézás, kereten szövés valósult meg. A foglalkozásokon 10 tanuló vett részt, 6. és 7. évfolyamos lányok.

Érdeklődéssel és nagy lelkesedéssel végezték a fenti tevékenységeket, örömmel töltötte el őket alkotásaik szépsége. A munkafolyamatok megkezdése előtt elmentünk a tiszacsegei Zsellérházba, ahol a településünkre és a környékünkre jellemző népművészeti sajátosságokkal ismerkedhettek meg a tanulók.

Az általuk elsajátított elméleti és gyakorlati tudás mellett a mátraderecskei kézművesházban megtapasztalhatták hogyan is működik a szövés tevékenysége iparművészek által. Nem csak megtekinthették az ott készült és kiállított munkadarabokat, hanem az ott felállított szövőszékeken bemutatták a szövés és a mintázás technikáját, amit ki is lehetett próbálni.

Mátraderecskéről hazafelé utazván bementünk a kisnánai várba, ahol megtekintettük a népművészeti tájházat. Itt a régi, hagyományosan, eredeti bútorokkal és használati tárgyakkal berendezett szobát láthattuk, ahol elvarázsolta a lányokat a helyi sajátosságokat magukon hordozó tulipános láda és a népviseletbe öltöztetett matyó baba.

Kapus Istvánné

 

Hozzászólások lezárva.