NTP-TM-14-0096

Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola „ Tehetséggondozó műhelyek támogatása” című pályázati kiírásra pályázatot nyújtott be fafaragás témába. Pályázatunk pozitív elbírálásban részesül, 800.000 Ft támogatást kaptunk. Ebből egy 5 napos fafaragó foglalkozást szerveztünk tanulóinkanak, illetve néhány új szerszám és eszköz beszerzésére is sor került. A foglalkozások 2015. jún. 22-26.ig ( 8-tól 15 óráig tartottak az iskolában, mely egy ebédet is magába foglalt.) Munkánk során a pályázati programba beírtakat valósítottuk meg, melyek a következők:

– Hétfő: Csege címer faragása

– Kedd: Egésznapos kirándulás Hortobágyra, ahol a Pásztormúzeumot, Közszínt és a Csárdamúzeumot látogattuk meg motívumgyűjtés céljából. Tanulóink az évszázados pásztorfaragásokon felismerték azokat a motívumokat, melyket mi is alkalmaztunk eddigi munkáinkban ( rozetta, tulipán, rozmaring, geometrikus minták). Részt vettünk a Kézművesudvarban egy fafaragás foglalkozáson, ahol fajátékot készítettünk. Ezután a Fogadóban megebédeltünk, majd meg látogattuk a Madárkórházat és az Állatparkot.

– Szerda: Fali fogas készítése

– Csütörtök: Pásztorbot faragása

– Péntek: Táborfa készítése, mely egy életfát ábrázol és az iskola udvarára kerül felállításra. A pályázati kiírásba többek között az is szerepel, hogy munkáinkon meg kell jeleníteni a fényt- a „Fény éve” alkalmából. Ezt sikerült megvalósítanunk. A táborfa életfáján a hetedik ág a napot jelképezi – naprozetta ( Innen ered a „ hétágról süt a nap” mondásunk). Ezenkívül a fogasok rozettáin, illetve a pásztorbot faragásain is megjelenik a Nap, mint égitest. A tábor zárásaként tábortüzet raktunk a munkánk során keletkezett faragásokból és fa hulladékokból, melynél szalonnát sütöttünk és értékeltük heti munkánkat. A résztvevők (12fő) jól érezték magukat, néhány hasznos és szép tárggyal tapasztalattal gazdagodtak: Szeretnék ha jövő nyáron is lenne ilyen. Rajtam nem múlik!

Munkáinkból – melyek a műhelyfogalkozások ideje alatt, illetve a korábbi szakköri foglalkozásokon készültek – a Dr. Papp József Városi Könyvtár kiállítást rendez 2015. július hónapban, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Bodogán István fafaragó műhely vezető

Hozzászólások lezárva.